Sterna forsteriForsterova čigra

Autori Kari Kirschbaum i Jackson Lynch

Geografski raspon

Forsterove čigre,Sterna forsteri, zimi u Kaliforniji, na atlantskoj obali Sjedinjenih Država (južno od New Jerseyja), na Bahamima, Gvatemali, Velikim Antilima i na obali Meksičkog zaljeva. Gnijezde se u raštrkanim dijelovima diljem Sjeverne Amerike.(Ehrlich, et al., 1988.; McNicholl, et al., 2001.)

  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni
  • neotropski
    • zavičajni

Stanište

Forsterove čigre nalaze se u slatkim, slanim i slanim močvarama, uključujući močvarne granice duž jezera, otoka i potoka.(Bent, 1921; McNicholl, et al., 2001)



  • Regije staništa
  • umjereno
  • zemaljski
  • slane ili morske
  • slatkovodni
  • Vodeni biomi
  • jezera i bare
  • rijeke i potoci
  • primorski
  • bočata voda
  • Močvare
  • močvara
  • Ostale značajke staništa
  • estuarina

Fizički opis

Forsterove čigre su ptice srednje veličine. Bijele su sa blijedosivim leđima i krilima i crnom kapom. Imaju vrlo duboko rašljaste repove s dugim vanjskim vratima nalik na trake. Noge su im narančaste, a kljunovi narančasti s crnim vrhom. Zimi im nedostaje crna kapa, ali imaju prepoznatljiv crni trag iza svakog oka. Odrasli muškarci i ženke slični su po izgledu. Odrasle jedinke teže od 130 do 190 g, a dugačke su od 33 do 36 cm. Nezrele ptice su po izgledu slične odraslima, ali općenito imaju tamnije primarne.



Forsterove čigre koje se razmnožavaju u zapadnoj i unutarnjoj Sjevernoj Americi izgledaju nešto veće i imaju tamniji gornji dio od onih koje se razmnožavaju uz obale Atlantika i Zaljeva. Ove grupe su označene kao podvrste Forsterovih čigri,Sterna forsteri forsteriiSterna forsteri litoricola. Međutim, označavanje ovih skupina kao podvrsta nije univerzalno prihvaćeno. neki ornitolozi smatrajuSterna forsteribiti monotipski.(McNicholl, et al., 2001.; Udvardy i Farrand, 1998.)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • spolova podjednako
  • Masa dometa
    130 do 190 g
    4,58 do 6,70 oz
  • Duljina raspona
    33 do 36 cm
    12,99 do 14,17 inča

Razvoj

Mladunci su po rođenju polu-prekocijalni. Oči su im otvorene, puh je prisutan i mogu hodati nakon izleganja. Iako mogu hodati, bezobrazni su (borave u gnijezdu). (Nice 1962.) Jaja zubi se gube unutar 3-5 dana od izleganja. Poznato je da mladi napuštaju gnijezdo već nakon 4 dana, ali nisu sposobni za let do 4 ili 5 tjedana. (Dvorana 1988., 1989.)



Reprodukcija

Forsterove čigre se razmnožavaju u kolonijama i monogamne su. Čini se da se formiranje parova događa oko vremena dolaska na gnijezdilište u travnju. Udvaranje uključuje niz prikaza i položaja, uključujući hranjenje udvaranjem.(Ehrlich, et al., 1988.; McNicholl, et al., 2001.)

  • Sustav parenja
  • monogamno

Forsterove se čigre razmnožavaju u travnju i svibnju. Ženka polaže 1 do 6 (obično 2 ili 3) pjegavih jaja na mrtvu vegetaciju gnijezda. Gnijezdo je izgrađeno na močvarnoj obali, na vrhu kućice muskrata ili na prostirci od plutajuće vegetacije. I mužjak i ženka sudjeluju u inkubaciji, koja traje 20 do 28 dana. Pilići su polupredrasli kada se izlegu; imaju otvorene oči, dolje i mogu hodati, ali ostaju u gnijezdu i hrane ih odrasli. Obje odrasle jedinke nose piliće prva 3 dana ili tako nešto, a hrane se najmanje 4 tjedna. Oni su sposobni letjeti 4 do 5 tjedana nakon izlijeganja. Starost prvog uzgoja nije poznata, ali se vjeruje da je najmanje 2 godine.

Forsterove se čigre razmnožavaju u travnju i svibnju. Ženka polaže 2 ili 3 jaja koja su žuto obojena i pjegava. Gnijezdo je napravljeno od mrtvog biljnog materijala, a gradi se na obali, ili na vrhu kućice za muzgavce ili plutajuće prostirke od biljaka. Roditelji naizmjence inkubiraju jaja 20 do 28 dana. Kad se pilići izlegu, mogu hodati, ali i dalje ovise o roditeljima koji će ih hraniti. Roditelji nose piliće oko 3 dana, a piliće hrane najmanje 4 tjedna. Pilići mogu letjeti kada su stari od 4 do 5 tjedana. Vjerojatno se ne počinju razmnožavati dok ne navrše najmanje 2 godine.(McNicholl, et al., 2001.; Udvardy i Farrand, 1998.)



  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja
  • Interval uzgoja
    Forsterove čigre se razmnožavaju jednom godišnje.
  • Sezona parenja
    travnja i svibnja
  • Raspon jaja po sezoni
    1 do 6
  • Prosjek jaja po sezoni
    3
  • Prosjek jaja po sezoni
    3
    AnAge
  • Vrijeme raspona do izleganja
    20 do 28 dana
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (ženke)
    2 (niske) godine
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    2 (niske) godine

Ponašanje u mraku slabo je dokumentirano kod Forsterovih čigra, ali čini se da odrasli gnjave mlade mlađe od 3 dana i tijekom olujnih razdoblja. Obje odrasle jedinke hrane mlade barem dok ne budu sposobni letjeti, a najvjerojatnije i dulje.(Ehrlich, et al., 1988; Fraser, 1997; McNicholl, 1971; McNicholl, et al., 2001)

  • Ulaganje roditelja
  • bez roditeljskog sudjelovanja
  • prijekocijalni
  • prije oplodnje
    • opskrba
    • štiteći
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • muški
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • muški
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

O životnom vijeku Forsterovih čigri ne zna se puno. Najstarija zabilježena Forsterova čigra imala je 12 godina kada je uginula.(McNicholl, et al., 2001.)

Ponašanje

Forsterove čigre su dnevne i selice. Graciozni su letači s brzinom krstarenja do 16 km/h.



Forsterove čigre su kolonijalne. Ne brane teritorij, samo gnijezdo tijekom sezone razmnožavanja.(Cottam, et al., 1942; McNicholl, 1980; McNicholl, et al., 2001)

  • Ključna ponašanja
  • muhe
  • dnevni
  • pokretljiva
  • migracijski
  • kolonijalni

Home Range

Trenutno nemamo informacije o domaćem rasprostranjenju ove vrste.



Komunikacija i percepcija

Forsterove čigre koriste pozive i vizualne prikaze za komunikaciju.(McNicholl, et al., 2001.; Udvardy i Farrand, 1998.)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • akustični
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Forsterove čigre jedu mnoge vrste malih riba, člankonožaca i povremenožabe.

Forsterove čigre love tako što lete naprijed-natrag iznad vode s kljunom okrenutim prema dolje i nogama sklopljenim uz tijelo. Obično lete oko 6 do 8 m iznad vode. Kad uoče plijen, ili zarone izravno u vodu prema plijeni ili nakratko lebde prije ronjenja. Povremeno love s grgeča, poput stupova, mostova i telefonskih žica.(McNicholl, et al., 2001.)

  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • ribojedi
    • jede člankonošce koji nisu insekti
  • Hrana za životinje
  • vodozemci
  • riba
  • kukci

Predatorstvo

Poznati grabežljivci Forsterove čigre uključuju noćne čaplje (Nycticorax nycticorax), galebovi haringe (Larus argentatus), velike rogate sove (Bubo virginianus), sove s kratkim ušima (Asio flammeus), pucketanje kornjača (Zmijolika helidra), štakori od močvarne riže (Oryzomys palustris) i mink (rodMustela).

Plutajuća gnijezdišta i gnijezda na kućicama muzgava izoliraju i štite Forsterove čigre od nekih grabežljivaca. Čigre reagiraju na grabežljivce koji uđu u koloniju roneći i jurišajući na njih, ponekad udarajući grabežljivcu u leđa.(McNicholl, et al., 2001.)

Uloge ekosustava

Forsterove čigre utječu na populacije plijena koji jedu i važan su izvor hrane za svoje grabežljivce. Njihova gnijezda povremeno parazitiraju i crvenovrati gnjurci (Podiceps grisegena) i američke liske (Amerikanac Fulica). Forsterove čigre ugošćuju nekoliko vrsta vanjskih parazita, uključujući najmanje tri vrstelice.(Ehrlich, et al., 1988.)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Nemamo podataka o ekonomskoj važnosti ove vrste za ljude.

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Nema poznatih štetnih učinaka Forsterove čigre na ljude.

Konzervacijski status

Forsterove čigre nisu zaštićene Zakonom o ugroženim vrstama ili CITES-om. Međutim, oni su označeni kao vrsta od posebne brige u Michiganu i Minnesoti, a ugroženi su u Illinoisu i Wisconsinu. Također su zaštićene prema Zakonu o sporazumu o pticama selicama SAD-a.

Procjenjuje se da u svijetu postoji oko 120.000 Forsterovih čigri. Najvažniji uzroci smrtnosti ove vrste vjerojatno su grabežljivac i gubitak jaja zbog oluja, jakih kiša i visokih valova.(Alvo i McNicholl, 1996; Cuthbert i Louis, 1993; Fraser, 1994; McNicholl, et al., 2001; Mossman, 1989)

Suradnici

Alaine Camfield (urednica), Agents za životinje.

Kari Kirschbaum (autor, urednik), Animal Agents.

Jackson Lynch (autor), University of Arizona, Todd McWhorter (urednik), University of Arizona.