Aythya fuligulatufted patka

Autor MayaV. Azzi i RyanJ Garrison

Geografski raspon

Čupave patke su ptice selice sa širokim geografskim rasponom koji se proteže od Euroazije i Afrike do sjevernoameričkih obala. Povijesno su bili porijeklom samo iz Palearktičke regije. Međutim, tijekom prošlog stoljeća njihov se raspon proširio zbog povećane dostupnosti otvorenih voda zbog promjena u njegovom staništu koje je napravio čovjek. Umjetna jezera osigurala su ovim pticama idealna staništa za hranjenje.(Bent, 1951.; BirdLife International, 2011.)

Tijekom mjeseci razmnožavanja (od svibnja do početka kolovoza), čupave patke naseljavaju većinu palearktičkih regija kao što su Farski otoci, Britansko otočje, Norveška, gotovo cijela Europa i Azija do istočnog Sibira. Granica njihova dometa proteže se od oko 70 stupnjeva sjeverne i južne geografske širine do oko 50 stupnjeva sjeverno. Tijekom zimskih mjeseci (od studenog do travnja), čupave patke mogu se naći u južnoj Europi, sjevernoj Africi, južnoj Aziji i nekim područjima diljem Sjeverne Amerike. Također se povremeno mogu naći u područjima Madeire, Bornea, Liberije, Sejšela, Pelewa, Marianne i Filipinskih otoka.(Bent, 1951.; BirdLife International, 2011.)



  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni
  • palearktički
    • zavičajni
  • etiopski
    • zavičajni
  • Indijski ocean
  • tihi ocean
  • Sredozemno more

Stanište

Stanište čupavih pataka varira sezonski zbog selidbenog ponašanja. Tijekom cijele sezone razmnožavanja najčešće se nalaze u plitkim jezerima. Preferiraju plitku vodu od 3 do 5 m dubine, s visokom gustom močvarnom vegetacijom, kao što je trska, za sjedenje i pražnjenje. Vegetacija je također važan čimbenik zaštite od vjetra. Tijekom sezone razmnožavanja čupave patke obično izbjegavaju jezera dublja od 15 m. Tijekom zimskih mjeseci, općenito se mogu naći u većim otvorenim vodama kao što su močvare, jezera, ušća i umjetni ribnjaci. Tijekom razdoblja seobe mogu se naći i u rijekama i uz njih.(Bent, 1951.; BirdLife International, 2009.)



  • Regije staništa
  • umjereno
  • zemaljski
  • slane ili morske
  • slatkovodni
  • Zemaljski biomi
  • savana ili travnjak
  • Vodeni biomi
  • jezera i bare
  • rijeke i potoci
  • primorski
  • Močvare
  • močvara
  • Ostale značajke staništa
  • poljoprivredni
  • estuarina
  • Dubina dometa
    2 do 15 m
    6,56 do 49,21 stopa
  • Prosječna dubina
    7 m
    22,97 stopa

Fizički opis

Čupave patke su male do srednje velike ronilačke patke. Spolni dimorfizam jasno je vidljiv među muškarcima i ženkama. Mužjaci su obično veći od ženki, s prosječnom duljinom tijela od 42 do 48 cm i masom od 753,0 do 1026,2 g. Ženke su općenito dugačke od 39 do 44 cm i teže od 629,8 do 906,8 g. Sezonski će tjelesna masa varirati između spolova. I mužjaci i ženke čupavih pataka imaju prosječni raspon krila od 70 cm.(Cleeves, 2002; Dick, 2002; Robinson, 2005)

Definirajuća karakteristika ove vrste koja ih razlikuje od ostalih pripadnikaAnatidaeje izraziti čuperak koji se nalazi na stražnjoj strani glave. Čuperak je crn i izraženiji kod mužjaka, a općenito smeđi i manje uočljiv kod ženki. Odrasli mužjaci su čvrsto crni s bijelim donjim trbuhom i bokovima. Imaju svijetlo žute oči i jasan čuperak koji se ponekad spušta od ronjenja. Odrasle ženke su smeđe boje s tamnožutim bokovima i bijelim podtrbuhom i slabije izraženim pramenom, a ponekad ga uopće nema. Ženke također imaju svijetlo žute oči. Donja strana krila i odraslih ženki i mužjaka je bijela.(Cleeves, 2002; Dick, 2002; Robinson, 2005)



Mlade čupave patke po izgledu su slične zrelim odraslim ženkama, međutim, boja mladeža je manje jarke i čuperak je manje izražen. Mužjaci s perjem koji se ne razmnožava također podsjećaju na ženke sa smeđom bojom i manje izraženim pramenom ili ga uopće nema.(Cleeves, 2002; Dick, 2002; Robinson, 2005)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • mužjak veći
  • spolovi različito obojeni ili šareni
  • muški šareniji
  • Masa dometa
    753,0 (muški) 629,8 (ženski) do 1026,2 (muški) 906,8 (ženski) g
    do oz
  • Prosječna masa
    889,6 (muški) 768,3 (ženski) g
    oz
  • Duljina raspona
    406,4 do 457,2 mm
    od 16.00 do 18.00 sati
  • Prosječna duljina
    431,8 mm
    17.00 in
  • Raspon krila
    201,5 (muški) 193,6 (ženski) do 212,1 (muški) 206,6 (ženski) mm
    ući

Reprodukcija

Čupave patke su monogamne i razmnožavaju se jednom godišnje. Odrasle jedinke stvaraju parne veze tijekom proljetne migracije, a parovi ostaju zajedno do kraja lipnja do početka srpnja. Reproduktivno ponašanje i maniri su slični drugim patkama ronilačkim. Primjeri ponašanja 'pokazivanja' uključuju uranjanje, također poznato kao opijanje, kada mužjaci i ženke brzo plivaju jedno uz drugo i umaču svoje račune u vodu i iz nje. Drugi primjer je istezanje vrata, kada mužjak brzo prepliva ženku i dosegne joj vrat cijelom dužinom, držeći ga tamo nekoliko sekundi. Prikazi samo za muškarce su rijetki, ali se sastoje od plivanja s kimanjem (brzo plivanje koje uključuje klimanje glavom naprijed-natrag s punim proširenjem), zabacivanje glavom (slično istezanju vrata) i prevlačenje iza krila.(Bent, 1951.; Cleeves, 2002.; Robinson, 2005.)

  • Sustav parenja
  • monogamno

Sezona razmnožavanja čupavih pataka traje od svibnja do početka kolovoza, s vrhunskom aktivnošću od sredine svibnja do sredine srpnja. Sezona razmnožavanja počinje parnim vezama koje se stvaraju tijekom proljetne migracije i nastavljaju se do kraja lipnja ili početka srpnja.(Bent, 1951.; Cleeves, 2002.; Robinson, 2005.)



Za odabir mjesta za gnijezdo, parovi pretražuju po otvorenim vodama močvara. Ženke plivaju u poplavljena područja tražeći prikladno mjesto za gniježđenje, dok mužjaci ostaju budni na grabežljivce i druge prijetnje. Idealna mjesta za gniježđenje su blizu vode, uglavnom usred guste vegetacije. Ženka je konstruktor gnijezda za čije je dovršenje potrebno gotovo tjedan dana. Trava i perje koriste se kao potporanj za gnijezdo. Do trećeg dana izgradnje gnijezda formiran je oblik zdjele; do šestog dana gnijezdo je snažno i definiranog oblika.(Bent, 1951.; Cleeves, 2002.; Robinson, 2005.)

Ženke čupavih pataka polažu između 6 i 14 jaja u sezoni, ali u prosjeku između 8 i 10. Jaja su glatka i jajastog oblika, a boje su od maslinastosmeđe do maslinastosive. Inkubacija počinje nakon završetka klađenja i počinje prve noći kada ženka ostane u gnijezdu preko noći. Inkubacija obično traje 26 do 27 dana. Pilići se obično izlegu od 28 do 31 g, prekriveni su perjem i općenito mogu početi pratiti roditelje i sami se hraniti ubrzo nakon izleganja. Prljanje se javlja 49 do 56 dana nakon izlijeganja, a neovisnost se javlja 21 do 56 dana nakon izlijeganja. Reproduktivnu zrelost brzo dostižu oba spola, a razmnožavanje se može dogoditi tijekom sljedeće sezone razmnožavanja.(Bent, 1951.; Cleeves, 2002.; Robinson, 2005.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja
  • Interval uzgoja
    Čupave patke se razmnožavaju jednom godišnje.
  • Sezona parenja
    Sezona razmnožavanja događa se tijekom kasnih zimskih ili proljetnih mjeseci
  • Raspon jaja po sezoni
    8 do 11
  • Prosjek jaja po sezoni
    9 do 10
  • Vrijeme raspona do izleganja
    25 do 29 dana
  • Prosječno vrijeme do izleganja
    26 do 27 dana
  • Raspon prve dobi
    49 do 56 dana
  • Vrijeme raspona do neovisnosti
    21 do 56 dana
  • Prosječno vrijeme do osamostaljenja
    43 dana
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    1 godina
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    1 godina

Roditeljsku brigu za pačiće iskazuju samo ženke. Mužjaci posredno pridonose brizi o prehrambenim potrebama ženki tijekom procesa nesenja. Mladunci izlaze iz jajeta bez ikakve pomoći majke, nakon čega se ona odlaže od jajeta tako što ga proguta, vadi iz gnijezda ili drobi ljuske. Mlade čupave patke ne ovise o svojim majkama za hranu nakon što nauče roniti. To se obično događa unutar prvih 48 sati od izleganja, međutim, tijekom ovog prvog tjedna mladi pačići se uglavnom oslanjaju na površinsku hranu.(Bent, 1951.)



  • Ulaganje roditelja
  • prijekocijalni
  • ženska roditeljska skrb
  • prije oplodnje
    • opskrba
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • štiteći
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • štiteći
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Malo se zna o životnom vijeku i dugovječnosti čupavih pataka.

Ponašanje

Čupave patke su ptice selice koje sezonski putuju između mjesta za razmnožavanje i zimovanja. Kao i većina pataka, vrlo su vodene i rijetko se udaljavaju od vodene površine. Veći dio života su dnevni, ali mogu migrirati noću.(Cleeves, 2002.; Hill, 1983.)



Tijekom sezone razmnožavanja, mužjaci čupavih pataka uspostavljaju teritoriju oko svog gnijezda i branit će ga od susjednih mužjaka i grabežljivaca. Tijekom migracijskih razdoblja i sezone negniježđenja društveni su. Grupe se obično okupljaju u plitkim jezerima, ribnjacima i rijekama koje sporo teče. Mužjaci su uglavnom šutljivi osim tijekom parenja. Ženke tijekom leta ispuštaju 'karr' zvuk.(Cleeves, 2002.; Hill, 1983.)

Ova se vrsta može razlikovati od ostalih ronilačkih pataka po svom jedinstvenom ponašanju ronjenja. Oni se lagano izbacuju iz vode kako bi pomogli potopiti svoja tijela pod vodu dok traže hranu u plitkoj vodi. Vrijeme potapanja za mlade je kraće nego za odrasle. Pačići i mladunci lete po površini vode u potrazi za kukcima u nastajanju i rone u vrlo plitkim vodama u potrazi za novozelandskim blatnim puževima (Potammopyrgus jenkinsi) i zebra dagnje (Dreissena polymorpha). Vrijeme potapanja postupno se povećava kako jedinke sazrijevaju i povećavaju se u veličini.(Cleeves, 2002.; Hill, 1983.)

  • Ključna ponašanja
  • muhe
  • plivajući
  • dnevni
  • pokretljiva
  • migracijski
  • teritorijalni
  • Društveni
  • kolonijalni

Home Range

Raspon čupavih pataka za uzgoj i boravak procjenjuje se na 20 400 000 km². Specifične veličine teritorija za muške čupave patke trenutno su nepoznate.(BirdLife International, 2009.)

Komunikacija i percepcija

Korištenje vizualnih i akustičnih percepcija ključno je za čupave patke jer su potrebne za komunikaciju za rituale parenja i pozive upozorenja. Poput većine ptica, oni svoj okoliš percipiraju vizualnim, slušnim, taktilnim i kemijskim podražajima.(Bent, 1951.)

I ženke i mužjaci upućuju slične pozive, korr,korr,korr ili ka-ka-ka, karr, pri čemu ženka obično glasnije izgovara poziv. Pozivi se obično emitiraju kada počnu letjeti, kada se svađaju ili kada se preplaše.(Bent, 1951.)

Tijekom odabira partnera, dvije ili tri muške patke će se pohvaliti svojim atributima u prisutnosti ženke. Kako bi privukli parove, mužjaci će plivati ​​u krugovima oko ženke, brzo je prolazeći. Mužjak će ispružiti vrat do cijele dužine i podići kljun, ali neće gledati u smjeru ženke. Poput ostalih ronilačkih pataka, mužjaci čupavih pataka često umaču svoje račune i zovu se tijekom udvaranja. Ženke su također uočene kako se razmeću svojim atributima prema mužjacima prije parenja.(Bent, 1951.)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • akustični
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Čupave patke su svaštojedi čiji su glavni izvor hrane mekušci (Mekušac). Najviše se lovi mekušci zebraste školjke (Dreissena polymorpha). Zebra dagnje su općenito vrlo bogate u sporim rijekama, kanalima, dokovima, akumulacijama i velikim površinama slatke vode. Osim toga, čupave patke konzumiraju razne biljne materijale, uglavnom lišće, stabljike i korijenje. Povremeno se hrane i sjemenkama. Općenito se hrane i hrane s drugim pripadnicima svoje vrste. Obično rone zajedno, ili jedan za drugim vrlo brzo, i ostaju pod vodom od nekoliko sekundi do jedne minute.(Bent, 1951.; Olney, 1963.)

U želucima čupavih pataka uvijek se nalaze količine pijeska, finih školjki i sitnog kamenja. Ova vrsta obično konzumira hranu pod vodom; međutim, kada se konzumira veći kralježnjak ili biljka, oni tu hranu iznose na površinu gdje je zgnječe svojim računima prije nego što se proguta.(Bent, 1951.; Olney, 1963.)

  • Primarna dijeta
  • svejedi
  • Hrana za životinje
  • vodozemci
  • riba
  • kukci
  • mekušci
  • Biljna hrana
  • lišće
  • korijenje i gomolji
  • sjemenke, žitarice i orašasti plodovi
  • briofiti

Predatorstvo

Glavni grabežljivci čupavih pataka su ljudi. Zaštićeni su zakonima o lovu tijekom sezone parenja (od svibnja do početka kolovoza); međutim, mogu se loviti tijekom ostatka godine. Mogu ih loviti i velike ptice grabljivice kao nprjastrebovi, kao i kopnene grabežljivce uključujućilisice,rakuni, iobične kornjače. Osim toga, mnoge životinje plijene svoja jaja, uključujućidomaći psi,vrane, itvorovi. Poput mnogih ptica, ženke čupavih pataka pokazuju zagonetku obojenost kako bi se kamuflirale dok inkubiraju kvačilo.(Bent, 1951.; Cleeves, 2002.)

  • Prilagodbe protiv grabežljivaca
  • zagonetna
  • Poznati grabežljivci

Uloge ekosustava

Odrasle čupave patke, jaja i mladi su uobičajeni izvori hrane za mnoge grabežljivce. Osim toga, služe kao domaćini vrstiptičji nazalni parazit. Ovaj parazit se nalazi umekušcikao međudomaćina, a zatim ih konzumiraju čupave patke. Oni su grabežljivci mnogih vodenih beskralježnjaka i općenito imaju značajan utjecaj na te populacije.(Bent, 1951; BirdLife International, 2011; Cleeves, 2002; Olney, 1963; Rudolfova, et al., 2002)

Komenzalne/parazitske vrste
  • ptičji nazalni paraziti (Tricholbilharazia regenti)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Čupave patke ekonomski su važne za industriju lova i divljači. Jedino vrijeme kada se vrsta ne može loviti je tijekom sezone razmnožavanja. Oni daju motivaciju za očuvanje močvarnih staništa, koja su od velike ekonomske važnosti za ljude.(Miller i Spoolman, 2008.)

  • Pozitivni učinci
  • hrana

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Nema poznatih negativnih utjecaja čupavih pataka na ljude.

Konzervacijski status

Čupave patke imaju vrlo velik geografski raspon i njihova populacija ne opada niti fluktuira. Status očuvanosti čupavih pataka na Crvenom popisu IUCN-a najmanje zabrinjava. Najveća prijetnja čupavim patkama je gubitak staništa zbog ljudskih promjena. To uključuje uništavanje močvara za ljudski razvoj, zagađenje otpadom i izlijevanje nafte.(BirdLife International, 2009.; BirdLife International, 2011.)

Čupave patke nisu ugrožene. Žive na velikom području i njihov broj se ne smanjuje. Na Crvenom popisu IUCN-a navedene su kao vrste koje izazivaju najmanju zabrinutost. Njihova najveća prijetnja je gubitak staništa uzrokovan ljudskim aktivnostima, uključujući uništavanje močvara za izgradnju zgrada, te onečišćenje otpadom ili izlijevanjem nafte.(BirdLife International, 2009.; BirdLife International, 2011.)

Suradnici

MayaV. Azzi (autor), Sveučilište Radford, RyanJ Garrison (autor), Sveučilište Radford, Christine Small (urednica), Sveučilište Radford, Rachelle Sterling (urednica), Posebni projekti, Catherine Kent (urednica), Posebni projekti.